• Türkiye Sektörel PMI Raporu- İmalat Sektörü Daralmaya Devam Ediyor
    01 Ağustos 2024

    İSO Türkiye İmalat PMI Anketi Sonuçları, endeksin beş aydır 50 ve altında değer alarak Türkiye’de imalat sektörünün  daraldığına dikkat çekti.

    Türkiye İSO İmalat Sektörü PMI endeksi Temmuz ayında 47,2 değer alarak eşik değer olan 50’nin altında kaldı. Eşik değer olan 50 üzeri tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre PMI endeksi Nisan, Mayıs, Haziran aylarında da 50’nin altında kalmış, sırasıyla; 49,3; 48,4 ve 47,9 seviyelerini almıştı.

    Temmuz ayı için açıklanan rakamlara göre İmalat PMI Endeksi Kasım 2023’den beri en düşük seviyesinde gerçekleşti.

    İmalat sektöründe yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedildi.

    Yeni ihracat siparişlerinde de yılın üçüncü çeyreği daha belirgin bir yavaşlama ile başladı. Talep koşullarındaki zayıflık, imalatçıların üretim düzeyini aylık bazda üst üste dördüncü kez azaltmasına yol açtı ve bu azalış, Kasım 2022’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Bu arada, personel yetersizliklerinin de üretim hacimlerini olumsuz etkilediği bildirildi.

    Yeni siparişlerdeki yavaşlamayla istihdam seviyeleri de düşüş gösterdi. Öte yandan, istifalar ve emekliye ayrılmalar da bu gelişmede etkili oldu. Çalışan sayısındaki düşüş, son 21 ayın en yüksek hızında ölçüldü.

    Ham madde ve petrol fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra Türk lirasının dolar karşısındaki zayıflığının da etkisiyle girdi maliyetleri Temmuz ayında keskin bir artış kaydetti.

    10 sektörün tamamında yeni siparişler azaldı

    Türkiye Sektörel PMI raporu, üçüncü çeyreğe girilirken imalat sanayi sektörünün genele yayılı bir talep zayıflığı ile karşılaştığına işaret etti. Yeni siparişler son 9 ayda ilk kez olmak üzere, takip edilen 10 sektörün tamamında yavaşlama gösterdi.

    Üretimde, giyim ve deri ürünleri haricindeki tüm sektörlerde daralma yaşandı. Bu gelişmelerin sonucunda istihdam ve satın alma faaliyetlerinde yaygın şekilde düşüş kaydedildi.

    Yeni siparişlerde genele yayılı yavaşlama kaydedilirken, en sert gerileme elektrikli ve elektronik ürünlerde gerçekleşti. Bu sektörün yeni siparişleri yaklaşık 2 yıllık bir dönemin en sert düşüşünü kaydetti.

    Yeni siparişlerde en hafif ivme kaybı ise gıda ürünlerinde görüldü.

    İlgili Haberler

    ÇOK OKUNANLAR