Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın sunumuyla gerçekleşen III. Enflasyon Raporu Toplantısı bugün Ankara’da yapıldı. Çok sayıda gazeteci,ekonomist ve finans uzmanının katıldığı toplantıda Fatih Karahan’a önemli sorular da yönlendirildi.
Her yıl dört kez gerçekleşen Enflasyon Raporu Toplantısı’nın üçüncüsü bu yıl Ankara’da Merkez Bankası’nın ana binasında gerçekleşti.
Yayımlanan Enflasyon Raporu’ndan ana başlıklar şu şekilde:
- Tüketici enflasyonu 2024 yılı temmuz ayını yüzde 61,8 ile bir önceki Enflasyon Raporu’nda sunulan tahmin aralığının içinde tamamlamıştır.
- Yıl sonu enflasyon beklentileri gerilemekle birlikte halen bir önceki Enflasyon Raporu tahminlerinin üzerinde seyretmektedir. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde ise gerileme daha belirgin olmuştur.
- Gıda enflasyonu tarafında önceki Rapor döneminde kırmızı et fiyatlarında gözlenen belirgin yükselişler yakın dönemde yerini düşüşe bırakırken, haziran ve temmuz aylarında taze meyve ve sebze fiyatları tarihsel ortalamalarının üzerinde artmıştır.
- İkinci çeyrekte, enerji fiyatlarının seyrinde doğal gazda ilk 25 metreküpün bedelsiz olarak kullandırılması uygulamasının sona ermesinin etkisi öne çıkmış, enerji fiyatları temmuz ayında elektrik fiyat tarifelerindeki artışın yanında, akaryakıt ve tüp gazdaki otomatik vergi ayarlamalarının yansımalarıyla belirgin şekilde artmıştır.
- Ocak ayındaki yükselişin ardından yavaşlamaya başlayan enflasyonun ana eğiliminde haziran ayındaki olumlu seyir sonrasında, vergi ve yönetilen/yönlendirilen fiyat gelişmelerinin de etkisiyle temmuz ayında sınırlı bir artış kaydedilmiştir.
- Enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 38 olarak gerçekleşeceği, 2025 yılı sonunda ise yüzde 14 seviyesine gerileyeceği tahmin edilmektedir.
- Haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin önümüzdeki dönemde güçlenerek devam edeceği öngörülmektedir.
- Yılın ilk çeyreğinde iktisadi faaliyet güçlü seyretmiştir. İlk çeyrekte Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), yıllık bazda yüzde 5,7 oranında artmıştır. Çeyreklik bazda büyüme oranı ise yüzde 2,4’e yükselerek iktisadi faaliyette ivmelenmeye işaret etmiştir. Bu dönemde, yıllık büyümenin üretim yönünden temel belirleyicisi hizmetler sektörü olmaya devam etmiştir.
- Yılın ikinci çeyreğine ilişkin göstergeler, yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığına işaret etmektedir.
- Üç yıllık bir süreden sonra nisan ayında manşet enflasyonun altına gerileyen yıllık gıda enflasyonu bu görünümü çeyrek boyunca korumuştur. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu, ikinci çeyrekte 2,33 puan gerileyerek yüzde 68,08 olmuştur.
- Yıl sonu enflasyon tahmini 2024, 2025 ve 2026 yılları için sırasıyla yüzde 38, yüzde 14 ve yüzde 9 olarak korunmuştur.
- Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2024 yılı sonunda orta noktası yüzde 38 olmak üzere, yüzde 34 ile yüzde 42 aralığında; 2025 yılı sonunda orta noktası yüzde 14 olmak üzere yüzde 7 ile yüzde 21 aralığında gerçekleşeceği; 2026 yılı sonunda tek haneli seviyelere gerileyip yüzde 9’a düştükten sonra orta vadede enflasyon hedefi olan yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir.