Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İller Bankası alacağını kesmesinin ardından belediye işçileri maaşlarında yaşanan gecikme nedeniyle tam gün iş bıraktı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZENERJİ ve İZELMAN çalışanı DİSK Genel-İş İzmir 1-2-3 ve 9 No’lu Şubelerinde örgütlü bulunan binlerce belediye emekçisi sabah saatlerinde sendika binası önünde toplanarak Kültürpark’ta bulunan belediye hizmet binası önüne yürüdü. Burada basın açıklamasında bulunan işçiler, mağdur olduklarını belirterek maaş ve sosyal haklarının ödenmesini istedi.
“Alınterimizin ve emeğimizin karşılığını zamanında alamayan işçileriz”
Belediye emekçileri adına Genel İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, tarafından okunan basın açıklaması metninde “Bizler İZENERJİ ve İZELMAN şirketlerinde çalışan emekçiler olarak İzmir Büyükşehir Belediyesine ve İzmir halkına hizmet eden; gece gündüz demeden, alt yapısından üst yapısına, doğumdan ölüme kadar kesintisiz hizmet veren işçileriz. Ancak maaş ve sosyal haklarımızın ödemesini, alınterimizin ve emeğimizin karşılığını zamanında alamayan işçileriz. Merkezi iktidarının özellikle yerel seçimlerin ardından kaybedilen Belediyeleri kast ederek Cumhurbaşkanı‘nın silkeleyin çıkışından sonra hazineden gelen belediye paylarında SGK ve vergi borçlarından dolayı kesinti yapılması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının çözüm üretememesinden kaynaklı yıl sonu alacaklarımız olan ikramiye ve eğitim yardımı alacaklarımız maalesef ödenmemiştir” denildi.
“Çocuğumuzun cebine harçlık koyamamak demek”
Açıklamanın devamında ise “Bu süreçte iktidarın suçu ve payı olsa da yaşanılan bu sürecin muhatabı İzmir Büyükşehir Belediyesidir” denilerek şu ifadelere yer verildi:
“Bizler sosyal haklarımızın ödemelerinin ivedi bir şekilde yatırılmasını beklerken maalesef tarihinde bir ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan binlerce emekçinin maaş ödemelerinde sıkıntı ile karşı karşıya kalınmıştır. Böyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz ve bir an önce maaş ve sosyal haklarımızın ödemesini talep ediyoruz aksi takdirde eylemliklerimiz gün geçtikçe büyüyerek devam edecektir. Çünkü biz işçilerin maaşının zamanında ödenmemesi demek ev kiramızı, kredilerimizi ve faturalarımızı ödeyemez hale getirecektir. En vahimi de bir anne baba olarak okula giden çocuğumuzun cebine harçlık koyamamak demektir.”
“Vergi ve SGK borcu ödenmemişse bunun sorumlusu biz emekçiler değiliz”
“Geçmiş yönetimin yaratmış olduğu bu krizin faturası biz emekçilere kesilemez. Paranın kesildiği günden bugüne kadar herhangi bir çözüm için bir çalışma yapılmamıştır. Bu işin muhatabı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi her ne kadar tasvip etmesek de bu krizi çözmek için gerekirse kredi çekerek ya da taşınmazları satışa çıkararak çözüme kavuşturmak zorundadır. Çünkü alacaklarımız her geçen gün artmakta ve bu ödemelerin zamanında yapılmamasından dolayı bu hayat pahalılığı karşısında geçinmekte zorlanmaktayız. Biz işçilerin yıllardır maaşından kesilen Vergi ve SGK borcu ödenmemişse bunun sorumlusu biz emekçiler değiliz. Buradan son bir kez daha uyarıyoruz, maaşımızı ve sosyal haklarımızın ödemelerini ivedi bir şekilde gerçekleştirin ve bu işçiyi mağdur etmekten vazgeçin. Maaş ve sosyal haklarımızın ödemesi yapılmadığı takdirde eylemliklerimiz büyüyerek devam edecektir. Bizim derdimiz Belediyemizi ve İzmir halkını eylemlikler ile mağdur etmek değildir. Ancak mağduriyetimiz giderilmezse alacağımız kararları uygulamak zorundayız. Bu kaosun son bulmasının ve ortadan kaldırılmasının bir tek yolu var oda alacaklarımızın ödenmesidir.”
Sarı: “Bu mücadele sadece işçi sınıfının mücadelesi olmamalı”
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise “Sofradan en fazla payı alanlar bize kanaatkar olmayı öğretiyor. Karnını doyuranlar açlara seslenip gelecek ve güzel günler vaat ediyor. Artık bizim vaatlere karnımız tok” diyerek şunları kaydetti:
“Bu mücadele eğer iktidarın belediyeler üzerindeki tahakkümüyse, eğer SGK ve vergi borçları ödenmiyorsa o zaman bu mücadele sadece işçi sınıfının mücadelesi olmamalı. Bu mücadele bu kenti yönetmeye talip olan ve bugün belediye başkanı olan tüm belediye başkanları da bu mücadelenin yer almalıdır. Ama kim var? Kimse yok. Sokakta biziz. Alan da biziz. Kaybeden biziz. Maaşları ödenmeyen biziz. Ama belediye başkanımız sadece ‘iktidar parayı kesti’ diyor. İşte hodri meydan. İşçiler sokakta. Bütün belediye başkanlarını bu mücadeleye davet ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan bu mali sıkıştırma politikaları ve asıl olarak işçileri vurmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaklaşık 22 bin 500 işçi. Burada bulunan İZENERJİ ve İZELMAN işçileri 31 Aralık itibariyle ikramiyelerini, birçok haklarını alamadılar. Maliye payından 1 milyar 573 milyon TL’lik bir kesinti yapılacağı bilinmekteydi. Eski belediye başkanlarının bıraktığı bu borçların yüklerini biz işçiden hesap sorup kesemezsiniz. Sizin belediye başkanlarınız onlar. 25 yıldır bu sendika İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü ve ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz.”
Açıklamanın ardından ise binlerce emekçi Kültürpark içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay’ın da makamının bulunduğu İzmir Sanat binası önüne yürüyerek eylemlerine burada devam etti.
— İzmir Büyükşehir Belediyesi (@izmirbld) January 7, 2025
Belediye ‘hukuksuz eylem’ dedi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’yse X‘ten bir açıklama yaparak eylemi ‘hukuksuz’ olarak niteledi ve ‘geçici bir ödeme’ krizi yaşandığını öne sürdü:
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine payından yapılan kesinti nedeniyle yaşanan geçici ödeme krizini gerekçe göstererek yetkili sendikaların bir kısmı hukuksuz şekilde eyleme gitmiştir.
Ancak şehrimizde metro, tramvay ve gemi seferleri normal tarifelerinde devam etmektedir. İzmir Belediyesi Elektrik Su, Havagazı, Otobüs ve Troleybüs Umum Müdürlüğü (ESHOT) seferlerinde ise kısmi sıkıntı yaşanmaktadır.
Ortaya çıkan bu olağanüstü süreci en kısa sürede normale döndüreceğimizi bilginize sunarız.”
Cemil Tugay: Üç iş günü içinde ödenecek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, dün kesintinin ardından sosyal medya X hesabından açıklama yapmış ve İller Bankası’ndan gelen ödeneğin kesilmesiyle ödeme programının öngörülemeyen şekilde değiştiğini belirtmişti. Tugay, “Bu durum, iştirakimiz 32 şirketten 3’ünde 7 Ocak’ta yapılması gereken ücret ödemelerinin üç iş günü ertelenmesine yol açmıştır. 29 şirketimizde çalışma arkadaşlarımızın birikmiş ikramiye, aile yardımı ve diğer hakları ile Aralık ayı ücretlerine ilişkin 7 Ocak’taki ödemelerinin yapılması talimatı bankalara verilmiştir. Diğer 3 şirketteki çalışanlarımızın, eksik yatırılan 7 Ocak ücretleri takip eden üç iş günü içerisinde ödenecektir” demişti.