ABD Yüksek Mahkemesi, Çinli sosyal paylaşım platformu TikTok’un satılmaması halinde ABD’de yasaklanmasını öngören Kongre kararını onaylamasının ardından ABD’de yasaklanmasını öngören yasa uyarınca ülkede kullanıma kapatıldı.
Hem ABD Başkanı Joe Biden hem de seçilmiş başkan Donald Trump geçmişte, uygulama hakkında endişelerini dile getirmiş, TikTok yönetimi, bu endişelerin spekülatif olduğunu savunmuştu. Amerikan kamuoyunda uzun süre tartışmalara neden olan TikTok, resmi olarak ABD’de erişime kapatıldı.
Tiktok Ceo’su Shou Zi Chew, güvenlik endişelerine yönelik hiçbir kanıt olmadığını savundu, yasağın ABD anayasasına aykırı olduğunu iddia etti.
ABD’de 170 milyondan fazla kullanıcısı olan TikTok’a giriş yapmak isteyen kullanıcılar, “Üzgünüz, TikTok şu anda kullanılamıyor. ABD’de TikTok’u yasaklayan bir yasa yürürlüğe girdi. Maalesef, şu anda TikTok’u kullanamazsınız” şeklinde bir mesajla karşılaştı.
TİKTOK YASAKLANIRSA NE OLACAK?
TikTok ABD’de yasaklanırsa ve yasaklı kalırsa, büyük bir mali darbe alacaktır. Şirketin avukatları mahkeme belgelerinde, ABD’deki kapanmanın bir ay sürmesi durumunda bile TikTok’un 2025’teki toplam “hedeflenen küresel” reklam gelirinin %29’unu ve yetenekli mevcut ve potansiyel çalışanlarını kaybedeceğini söyledi. Ancak, platform yurtdışında popülerliğini koruduğu için muhtemelen tamamen ortadan kalkmayacak.
Şirket şimdilik ABD’li çalışanlarına işe gelmeye devam edebileceklerine dair güvence vermeye çalışıyor. Bu haftanın başlarında TikTok, ABD’li çalışanlarına “durum” Pazar gününe kadar çözülmese bile ofislerinin çalışmaya açık kalacağını söyledi.
İlk olarak The New York Times tarafından bildirilen ve şirket tarafından doğrulanan yazıda, TikTok çalışanlarına “istihdamlarının, maaşlarının ve yan haklarının” güvence altında olduğu belirtilirken, yasak yasasının ABD’deki kullanıcı deneyimini etkileyecek şekilde yazıldığı ancak TikTok’un bir işveren olarak bu şekilde etkilenmediği ifade edildi.