Kartalkaya’daki Bolu Grand Kartal Oteli’ndeki yangın faciasına ilişkin bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda, yangının restoran bölümünde elektrikli endüstriyel tip ızgaradan saat 03.20’de başladığı, zamanında müdahale edilmediği için etrafa yayıldığı belirlendi. Yapıda iki olması gerekirken bir adet kaçış merdiveni bulunduğu, merdivenin dumanla dolduğu ve baca etkisi yarattığı, yangın butonlarının, odalardaki yağmurlama sisteminin çalışmadığı tespitleri yapıldı.
Bolu Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasına ilişkin bilirkişi heyetinin ön raporu tamamlandı.
Ön raporda, bilirkişi heyetinin, otelin bulunduğu bölgeye, yangının gerçekleştiği gün sabah saat 07.30’da ulaştığı, ancak yangının devam etmesi nedeniyle otele giriş yapılamadığı, saat 18.00’da otelin 5. ve 4. katlarında incelemelerin yapılmaya başlandığı kaydedildi.
Ön raporun ilk bölümünde, otele ait yapı, tadilat ruhsatları, yapı kullanma izin belgeleri gibi soruşturmaya konu belgeler üzerinde yapılan analizlere yer verildi.
Raporda, otel yapı ruhsatının 22 Temmuz 1997’de, tadilat ruhsatının 4 Ocak 1999’da, yapı kullanma izin belgesinin 6 Ocak 1999’da alındığı belirtildi.
Otelin bulunduğu alanın, Kamu Arazisi İrtifak Hakkı kapsamında Kesin Tahsis Belgesi ile 30 Eylül 1971 tarihinden itibaren 49 yıllığına firma adına kesin tahsisinin gerçekleştirildiği, 4 Ocak 1999’da inşaat ruhsatı eki mimari projeleriyle binaya yapılan ilavelerin ruhsat eki proje ile uyumlu olmadığı tespiti yapıldı.
Ruhsat sonrası ilave edilenler
Ön raporda, binanın arka cephesi birinci kattaki, kafeterya ve kayak alanı olarak kullanılan alanın mimari projede olmadığı, yapıya sonradan eklendiği, yapının sağ ve sol yan cephelerindeki 3 ve 4. Kat ile zemin katlarının da mimari projede bulunmadığı, ruhsat sonrası ilave edildiği aktarıldı.
5 ve 6. kat arasında tesisat katının asma kata çevrilerek ofis ve oyun alanları olarak kullanıldığı, otelin 11. Katının, mimari projede kat lojman ve depodan oluşurken, otel müşteri odaları ve personel için düzenlenerek kullanıldığı belirtildi.
Asansör katını “kral dairesi” yapmışlar
Binanın 12. katının, mimari kat planında asansör katı olarak görünürken, “Kral Dairesi ve asansör makine dairesi” olarak tadilat yapılarak kullanıldığının tespit edildiği kaydedildi.
Raporda, yapıda en az iki adet kaçış merdiveninin mevcut olması gerekirken bir adet kaçış merdiveninin düzenlendiği tespiti yapıldı.
Yangın algılama cihazı küle dönmüş
Yapının acil durum aydınlatma sistemi incelemesi sonucu, yeterli sayıda tesis edilmeyen yangın algılama cihazının, otelin kuytu bir yerinde konuşlandırıldığı, yangın esnasında bu santralinin küle döndüğü ve kömürleştiği raporlandı.
Raporda, bütün odalarda bulunan optik duman dedektörlerinin çalışmadığı, yangın ikaz butonlarının basılsa dahi yangın alarmını devreye almadığı belirlendi.
Tüm bu durumların, yaşanan can ve mal kayıplarında ciddi artışa sebep olduğu, yangından kaçmaya çalışan mağdurların kaçış merdivenini ve koridorlar başta olmak üzere önlerini göremedikleri ve yangın merdivenini bulamayarak panikle yanlış yönlere yöneldikleri kaydedildi.
Yakın zamanda yenilenen elektrik tesisatı mevzuata aykırı
Otelin yakın tarihte yenilenen elektrik tesisatındaki kabloların alev geciktirici özelliğinin bulunmadığı, yenilenen tesisat da dahil tüm elektrik iç tesisatının mevzuata aykırı yapıldığı belirtildi.
Zorunlu olduğu halde odalarda yağmurlama sisteminin olmadığı, bütün katlarda içerisinde bir adet yangın tüpünün bulunduğu iki dolap yer aldığı, ancak yangın dolabı tesisatında suyun ve pompa sisteminin yer almadığı da belirlendi.
Çatı kaplamaları yanıcı malzemeden
Otelin çatı kaplamalarının yanıcı malzemeden yapılmasının 9, 10, 11 ve 12. katların ağır hasara uğramasına neden olduğu, döşeme kaplamalarının halı, duvar ve tavanlarda masif ahşap bloklarının kullanılmasının yangın şiddeti ve yayılma hızını artırdığı tespitleri yapıldı.
Merdivenlerin tümünün içerisine alev ve duman girmiş
Otelde, biri genel kullanıma, biri personel kullanımına ayrılmış, diğeri de “yangın kaçış merdiveni” olarak düzenlenmiş 3 merdiven bulunduğu aktarılan raporda, “Kaçış merdiveni içerisinde mevzuata aykırı olmasına rağmen elektrik şaftı, elektrik panosu, baz istasyonu ve benzeri tesis edilmiş olduğu görüldü. Soruşturmaya konu yapıda en az iki adet kaçış merdiveninin mevcut olması gerekirken yapıda bir adet kaçış merdiveninin düzenlendiği anlaşıldı.” denildi.
Merdivenlerin tümünün içerisine alev ve dumanın girdiği, buraların baca vazifesi görerek alevi üst katlara yaydığı, katlardaki yangın kapılarının, tesisat kapaklarının kablo kanallarının tamamen yandığının görüldüğü kaydedildi.
Yangının başlamasına ilişkin analiz
Bilirkişi raporunda, yangının çıkış sebebi, otelin kapalı devre güvenlik kamera sistemine kayıtlı olan dijital delillerin incelenmesiyle tespit edildi.
Raporda, güvenlik kamera sistemi üzerine yapılan incelemede yangının çıkış sebebiyle ilgili şunlar kaydedildi:
“Restoran bölümünde çok sayıda elektrikle çalışan cihazın görüldüğü, bu cihazlardan elektrikli endüstriyel tip ızgaradan saat 03.20’de başlamak üzere yavaş yavaş dumanların yükselmeye başladığı, ızgaranın içerisinde alevli bir şekilde yanmanın olduğu net olarak görüldü. Elektirkli ızgara içerisindeki kablolarda anlık ve ufak çaplı parlamanın meydana geldiği, bunun artarak devam ettiği ve ızgarada başlayan yangına zamanında müdahale edilmediği için yangının etrafa yayıldığı kamera kayıtlarına yansıdı. Otelin restoran bölümünde açık vaziyette bulunan cihazdan kaynaklanan yangının elektrik kaynaklı başlamadığı anlaşıldı.”
Ahşap malzemeler nedeniyle yangın hızla büyüdü
Raporda, restoran içerisinde yer alan yanıcı ahşap iç kaplamalar, mobilyalar, dekoratif amaçlı kullanılan ahşap malzemeler nedeniyle yangının hızla büyüdüğü, yapıda yer alan merdivenlerin de baca vazifesi görerek alev ve dumanı hızla üst katlara yaydığı anlatıldı.
Restoran pencerelerinin yangında patlaması sebebiyle otelin doğu cephesi boyunca alevlerin hızla yayıldığı ve bu cephedeki otel odalarına sirayet ettiği belirtilen raporda, çatı kaplamalarının yanarak, öncelikle 9, 10 ve 11. katlarda bina köşelerindeki odalara yangının sirayet ettiği, 12. katın ise tamamen yandığının görüldüğü belirtildi. Merdiven boşlukları ve düşey şaftlardan kaynaklı olarak oteldeki kat koridorlarına duman dolması, merdivenlerin baca vazifesi görerek kullanılmaz hale gelmesinin insanların tahliyesini imkansız hale getirdiği tespiti yapılan raporda, “Binanın doğu cephesinde, özellikle orta akslarda kapalı çıkmalara ait çatıların ahşap olması, bu cephedeki yangın yükünü artırarak söz konusu cephedeki odalara alev ve duman girişinin miktarının ve hızının artmasına sebep olmuştur.” denildi.