İstanbul’da ortaya çıkan ve kamuoyunda “Yenidoğan Çetesi” olarak bilinen skandal, sağlık sisteminde derin yaralar açtı. Yenidoğan bebeklerin ölümüne yol açarak haksız kazanç sağladığı iddia edilen sağlık çalışanlarının yargılandığı davada, duruşmalar tüm Türkiye’nin gözü önünde devam ediyor.
Türkiye’yi sarsan “Yenidoğan Çetesi” davası, kamuoyunun yakından takip ettiği en büyük sağlık skandallarından biri olarak gündemdeki yerini koruyor. İstanbul’da yürütülen soruşturma kapsamında, yenidoğan bebeklerin ölümlerine yol açarak haksız kazanç sağladığı iddia edilen çete üyeleri bir kez daha hakim karşısına çıktı.
Duruşma Başladı
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşması, saat 10.15’te kimlik tespitiyle başladı. Sanıklar ve avukatları salonda hazır bulundu.
Ne Olmuştu?
İstanbul’da yürütülen soruşturmada, bazı sağlık çalışanlarının, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yönlendirdikleri ortaya çıkmıştı. Bu süreçte bazı bebeklerin hayatını kaybettiği ve bu sevklerden haksız kazanç sağlandığı iddia edilmişti. Skandalın ardından gerçekleştirilen operasyonla “Yenidoğan Çetesi” olarak anılan yapılanmaya yönelik geniş çaplı gözaltılar gerçekleştirilmiş, 46 kişiden 25’i tutuklanmıştı.
Cezaevinde İntihar
Dava sürecinde çarpıcı bir gelişme yaşanmış, sanık doktorlardan İlker Gönen, cezaevinde intihar etmişti. Gönen, aynı zamanda örgütün sevk ve idaresinde yer alan isimlerden biri olarak iddianamede yer alıyordu.
Tahliyelere Savcılıktan İtiraz
Davanın üçüncü duruşmasında ambulans şoförü Hüseyin Gündüz, Birinci Hastanesi’nde Hasta Hizmetleri Müdürü olarak görev yapan Emine Avcı, Okan Üniversitesi’nde müdür olarak çalışan Serdar Yüksel ve Reyap Hastanesi’nin medikal muhasebecisi Funda Özen’in tahliyesine karar verildi. Ancak Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti.
1399 Sayfalık İddianame: “Örgütlü Cinayet”
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, çetenin liderliğini doktor Fırat Sarı’nın yaptığı, sevk ve idare görevini ise İlker Gönen ile 112 Acil ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in yürüttüğü belirtiliyor.
İddianamede, Fırat Sarı ve İlker Gönen’in, 10 bebeğin ölümüyle ilgili olarak “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” başta olmak üzere çeşitli suçlardan 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapsi isteniyor. Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında da benzer suçlamalarla 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Davanın Seyri Yakından Takip Ediliyor
Yenidoğan bebeklerin hayatını kaybettiği iddialarının odağındaki bu dava, sadece sağlık sektöründe değil, kamu vicdanında da büyük bir yara açtı. Duruşmaların ilerleyen günlerinde mahkemenin vereceği kararlar merakla bekleniyor.