Kalp damarında yırtılma nedeniyle 15 Nisan’dan bu yana yoğun bakımda tutulan DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Tedavisini yürüten Prof. Dr. Ertan Sağbaş, “Şu hale gelmesi büyük mucize. Kurtulma ihtimali zayıf da olsa umudumuz var” dedi.
15 Nisan’dan bu yana kritik bir kalp rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda tutulan DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in doktoru Prof. Dr. Ertan Sağbaş, tedavi sürecine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sağbaş, Önder’in kalp ve beyinle ilgili yaşadığı çoklu sağlık sorunlarına rağmen “kurtulma ihtimali zayıf da olsa umudumuz var” dedi. Doktorların umudu beyin ödeminin çözülmesine bağlı.
Kalp damarındaki yırtık ölümle burun buruna getirdi
DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 15 Nisan akşamı geçirdiği ani kalp rahatsızlığı sonucu hastaneye kaldırıldı. Aort damarındaki yırtılma (diseksiyon) ve aynı anda gelişen kalp krizi nedeniyle acil olarak ameliyata alındı. Yaklaşık 12 saat süren operasyon sonrasında kalbi yapay dolaşım cihazına (ECMO) bağlandı.
Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Sağbaş, kritik sürecin detaylarını paylaştı:
“Kalp masajıyla ameliyat masasına aldık. Kalp, ciddi anlamda hırpalanmıştı. Hem diseksiyon hem kalp krizi aynı anda gelişmişti. Sağ koroner damar kapanmış, kalp kası zarar görmüştü. Müdahaleler sonrası sağ kalpte yeniden kasılma başladı. Bu olumlu ama halen beyinle ilgili belirsizlikler var.”
“Şu hale gelmesi büyük mucize”
Tedavinin ardından ECMO desteğiyle hastanın yaşamsal fonksiyonları sürdürülüyor. Prof. Dr. Sağbaş, “Kalp ve akciğer görevini geçici olarak bu cihaz üstleniyor. Kalbi dinlendiriyoruz. Yoğun beyin ödemi var. Şu hale gelmesi büyük mucize” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Önder’in şu anda hiçbir uyutucu ilaç almadığını ancak buna rağmen kendi başına uyanmadığını belirten Sağbaş, “İnşallah bu durum beynindeki ödemdendir. Aksi takdirde oksijensiz kalmaya bağlı kalıcı hasar söz konusu olabilir” dedi.
Belirsizlik sürüyor: Uyandı mı? Ne zaman uyanacak?
Tedavinin en kritik aşamalarından biri de beyin ödeminin giderilmesi. Tomografide yoğun ödem görüldü. Sağbaş, “Antiödem tedavisine ameliyatın ilk gününden itibaren başladık. Vücuttan sıvı çekerek beyin ödemini azaltmaya çalışıyoruz. Ancak halen çok fazla ödem var” bilgisini paylaştı.
Nörologların henüz net bir görüş bildiremediğini ifade eden Sağbaş, “Anoksik beyin (oksijensiz kalma) riski halen mevcut. Ne zaman uyanır, kalp tamamen ne zaman toparlar, ECMO’dan ne zaman ayrılır gibi sorulara kesin cevap veremeyiz” dedi.
Önceden bilinen bir kalp riski vardı
Doktorlar, Önder’de daha önceden teşhis edilmiş 4,6 cm’lik bir aort anevrizması olduğunu belirtiyor. Bu boyutun genellikle takip gerektirdiğini ancak müdahale zorunluluğu doğurmadığını ifade eden Sağbaş, “Ancak damar iltihabı (aortit) gibi ek faktörler yırtılma riskini artırmış olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Çoklu ilaç tedavisi ve enfeksiyon riski
Eşzamanlı yürütülen tedavide, kalp desteği için çeşitli ilaçlar, beyin ödemini azaltmak için kortizon, enfeksiyon riskine karşı antibiyotik ve kan sulandırıcılar uygulanıyor. Sağbaş, “Çok ayaklı bir tedavi yürütüyoruz. Kalbin yükünü azaltmaya, enfeksiyondan korumaya ve dolaşımı desteklemeye çalışıyoruz. Bu bir takım çalışması” dedi.
“Umudumuz var”
Sağlık durumuna ilişkin “kurtulma ihtimali zayıf” değerlendirmesi yapan Prof. Dr. Sağbaş, sözlerini umutla bitirdi:
“Bir mucizenin peşindeyiz. Çok dengeli olmamız gerekiyor ama umudumuzu kaybetmedik. Halen mücadele ediyoruz.”