ABD politikalarının baskısıyla daralan Japon ekonomisi, tüketici talebiyle toparlanma arayışında yol haritasını yeniden çiziyor.
Japonya ekonomisinin 2025’in ilk çeyreğinde küçülme kaydetmesi, piyasalarda teknik resesyon endişesini gündeme getirdi. Barclays analistlerine göre, bu durumun arkasında ABD’nin gümrük tarifeleri ve küresel ticaretteki belirsizlikler bulunuyor.
ABD Donald Trump döneminde uygulamaya konulan gümrük tarifeleri, Japonya’nın ihracat performansı ve sermaye yatırımları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Barclays, bu dışsal etkenlerin Japon ekonomisinde geçici durgunluk yaratabileceği görüşünde.
Barclays, Japon ekonomisinin tamamen yavaşlamadığını vurguluyor. Analistlere göre iç talep, özellikle de maaş artışları kaynaklı tüketim harcamaları sayesinde büyümeyi destekliyor. Banka, bu ivmenin kademeli bir toparlanma sürecine katkı sağlayabileceğini ifade ediyor.
2025 yılının ilk çeyreğinde Japonya’nın reel gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) bir önceki çeyreğe göre %0,2 oranında azaldı. Bu, son bir yıl içinde Japonya ekonomisinde görülen ilk daralma olarak kayıtlara geçti.
Olumsuz veriye rağmen Barclays, Japonya için büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmedi. 2025 mali yılı için %0,5, 2026 mali yılı için ise %0,6’lık büyüme öngörüsünü koruyan banka, küresel talep baskısının hafiflemesiyle toparlanmanın mümkün olduğunu belirtti.
Analistler, ABD-Çin ticaret savaşının hafiflemesi durumunda Japonya’nın ihracat ürünlerine olan küresel talepteki düşüşün sınırlanabileceğini dile getiriyor. Bu senaryo gerçekleşirse, Japonya’nın dış ticareti üzerindeki baskının azalması bekleniyor.