TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Arif Aras, 13 Şubat 2025 tarihinde dernek genel kurulunda yaptıkları konuşma nedeniyle “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından yargılandıkları davanın ilk duruşması İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davada ara karar verildi.
YURTDIŞI YASAKLARI KALKTI
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Arif Aras hakkında dernek kurulundaki konuşmalarında kullandıkları ifadelere ilişkin yargılandıkları davada Aras ve Turan’ın yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı. Mahkeme davayı 23 Eylül’e erteledi.
“Suçlamalar düşünce özgürlüğü kapsamında”
Mahkemede savunma yapan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Arif Aras ifadesinde:
“İlk defa mahkeme huzurunda bulunuyorum. Bahsedilen suçlama delilsiz ve dayanaksızdır. 38 yıldır aynı kurumda çalışmama rağmen, adresim sabit olmasına rağmen, polis eşliğinde zorla getirildim. Üzerine atılı suçlamalar düşünce özgürlüğü kapsamındadır. Derneğin tüzüğü hukuka uygun şekilde düzenlenmiştir. Bu derneğin konseyi yılda belirli aralıklarla 3 defa toplanmaktadır. Yılda 3 kez konuşma hakkım var. Yargılamaya konu edilen konuşmayı başkanlık sıfatıyla 12 Şubat’ta yaptım.
Benim söylediklerim başı sonu kırpılmıştır. Yaptığım konuşma, olağan faaliyet içerisindedir. Başka bir amacı yoktur. TÜSİAD tarafından hazırlanan öneriler başlıklı kitapçıkların açıklamasıdır. Konuşmamda liyakat ile hukuka duyulan güvenin arttırılmasını vurguladım.
Rakamların oluş şekli, rakamlardan daha değerlidir. Hukuktan kastım vergi, gümrük, ticaret ve bankacılık tanımından ibaret değildir. Hukukun tanımına, kişilerin tanımına etki eden gerek sosyal, gerek yazılı kuralların öngörülebilir şekilde uygulandığı da dahildir. Ekonomi hukuk ile şekillenmektedir.
“‘Neden bu şekilde konuşma yaptın?’ sorusunun yöneltilmesi doğru değil”
Piyasalarda oluşan faizler ve döviz kurlarındaki hareketler buna örnektir. Beklenti ve ön görülerin referans noktası ise yaşananlardır. Bu nedenle ekonomi alanı toplumda karşılığı olan olgu ile dahildir.
Açıkladığım bu hususlarla ekonomi alanında yapmış olduğum dava konusu konuşmada, hukuk ve politikadan ayrı düşünülemeyeceğini vurguladım. Bu yüzden bana, ’Neden bu şekilde konuşma yaptın?’ sorusunun yöneltilmesi doğru değildir. Yargılamanın bu şekilde yapılması doğru değildir. İddianamede, konuşmalarımın önü ve arkası kesilerek, suç işlediğim söylenmektedir.
İnsanlar hukukun üstünlüğünü, tutuklama ve gözaltı olarak görüyor. Bu işlemler yabancı yatırımcılar ve yabancı basına da bilgi notu olarak iletilerek, yatırımcılara etkisi oluyor.”dedi.
“Gerçeğe aykırı bilgi vermedim”
Aras’ın ardından duruşmada savunma yapan Turan ise şu ifadeleri kullandı:
“Görevim nedeniyle yaptığım konuşmalar nedeniyle suçlanıyorum. Hiçbir şekilde konuşma içerisinde gerçeğe aykırı bilgiyi vermedim. Kamuoyuna yansıyan, toplumun bildiği bir bilgiyi, bazı hususları objektif bir şekilde, olan etkilerini sıraladım. Konuşmada sadece hukukun üstünlüğünün sağlanmasının önemine ve ülkenin ekonomisinin gelişmesine yönelik tavsiyelerde bulundum.
Konuşmalarım suç oluşturmamaktadır, TÜSİAD’ın tespit ve tavsiyelerden oluşmaktadır.
Halkın nezdinde son derece önemli mevkilerde bulunan kişiler hakkında bu tür soruşturma evrelerinin ekonomi anlamında uğradıkları zararları vurguladım. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde ekonomik refahı hedefleyen ve Türk iş insanlarının oluşturduğu bir sivil toplum örgünün kuruluşunda bu ifadelerin kullanılması doğaldır. Konuşmamda teknik hukuk söylemi bulunmamaktadır.
“Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum”
Ben TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve iş adamı olarak, derneğin tüzüğünde belirtilen düşünceler doğrultusunda önerilerimi ve tecrübelerimi paylaştım. Konuşmamın amacı hukukun üstünlüğünün egemen olması, ülke ekonomisinin ancak bu şekilde ileriye gitmesini söylemekti.
Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. İş insanı olarak hakkımda verilen yurt dışı çıkış yasağı beni ve şirketimi zarara uğratmaktadır. Bu nedenle yurt dışı çıkış yasağı tedbirimin kaldırılmasını talep ediyorum.”
5 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor
Tutuksuz yargılanan Turan ve Aras’ın ”adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlamalarından başlatılan soruşturmanın Çağlayan’da görülen duruşmasında TÜSİAD Yöneticileri Ömer Arif Aras ve Orhan Turan hakkında 5 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Ne Olmuştu?
Orhan Turhan, 13 Şubat 2025 tarihinde TÜSİAD Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma nedeniyle “Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” ve “Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs” suçlarından soruşturma altına alındı. Aynı soruşturma kapsamında Mehmet Ömer Arif Aras’ın da ifadeye çağrılmasına karar verildi.
TÜSİAD Olağan Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalarda, Ümit Özdağ’ın tutuklanması, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki soruşturma, tekelleşme iddiaları ve yeminli teğmenlerin ihracı hususunda konular yer aldı. Turhan, konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı.
“Yolsuzluk, dolandırıcılık, karaborsa haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, galiba artık şirket kurmaktan daha kolay. Kadın cinayetlerinin de çocuk tacizlerinin de sonu gelmiyor. Nedir bu tırmanma? Biz niye bu hale geldik? Hangisini ele alsak günlerce, belki de aylarca konuşmak gerekiyor. Tüm bu sorunların arkasında, hukuka olan güvenin sarsılması var.”