BİDOGU- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçen yıl yaptığı “umut hakkı” çıkışıyla gündeme gelen yeni çözüm süreci adım adım şekilleniyor. DEM Parti ve İmralı hattındaki temasların ardından PKK’nın kendini feshetme kararı alması ve Süleymaniye’de 30 militanın silah yakması sürecin dönüm noktalarından biri oldu.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın partileri ziyaret etmesiyle siyasi zeminde de hazırlıklar tamamlandı. Meclis’te yaz boyunca çalışacak 51 kişilik bir komisyon kurulacak. Komisyon için isimler 31 Temmuz 17.00’ye kadar Meclis Başkanlığı’na bildirilecek.
Komisyonun Parti Dağılımı Şöyle:
AKP: 21
CHP: 10
DEM Parti: 4
MHP: 4
İYİ Parti: 3
Yeni Yol Partisi: 3
Grubu olmayan ama TBMM’de temsil edilen HÜDA PAR, Yeniden Refah, TİP, EMEP, DSP ve DP’ye ise birer kontenjan ayrıldı.
CHP’den Şartlı Katılım Sinyali
CHP, komisyonda şehit aileleri ve gazilerin söz sahibi olmasını, kararların nitelikli çoğunlukla alınmasını ve komisyon adında “demokrasi” ifadesinin geçmesini talep ediyor.
İYİ Parti Sürece Katılmıyor
İYİ Parti daha önce bu komisyonda yer almayacağını açıklamıştı.
Komisyonun Adı Tartışma Konusu Oldu
MHP, komisyonu “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” olarak adlandırırken, TBMM Başkanı Kurtulmuş komisyonu “Terörsüz Türkiye Komisyonu” olarak tanımladı. DEM Parti ise bu isimlendirmeye itiraz etti.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Süreci güvenlikçi politikalarla değil, demokratik çözüm anlayışıyla adlandırmalıyız” dedi. Koçyiğit ayrıca, komisyonda DEM Parti adına kendisiyle birlikte Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Antalya Milletvekili Saruhan Oluç ve İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek’in görev alacağını açıkladı.