İstanbul’daki Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı yeniden yapmak için başlayan inşaat çalışmalarını protesto etmek amacıyla Mayıs 2013’te başlayan eylemler daha sonra Türkiye’nin birçok noktasına yayılmıştı. Gezi Davası’ndan 32 aydır cezaevinde olan Tayfun Kahraman’a cezaevi aracındaki kötü muamelenin görüntüleri ortaya çıkmıştı. Silivri Kaymakamlığı, skandal görüntülere dair soruşturma açılmasına izin vermemişti. Gezi davası tutuklusu, MS hastası Tayfun Kahraman’a jandarma aracı içinde yapılan işkenceye CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’den tepki geldi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a seslenen Gökçen “O görüntülerden de mi utanmadınız?” diye sordu…
Tayfun Kahraman’ın hapishaneden hastaneye kontrole götürüldüğü nakil aracındaki görüntülerinde plastik kelepçelerinin sıkıldığı ve bilerek sıcakta bekletildiği iddia edilirken savcı araçtaki jandarma personeli hakkında soruşturma açılmasını istedi ancak Silivri Kaymakamlığının izin vermediği öğrenildi.
Cumhuriyet Halk Partisi Adalet Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Gökçe Gökçen, MS hastası Tayfun Kahraman’ın rutin hastane kontrolüne giderken ‘bileklerini sıkıştıran kelepçenin gevşetilmeyip sıkıldığı, sıcakta aracın içinde uzun süre bekletildiği, fenalaştığı’ süreci anlatarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a tepki gösterdi.
Tayfun Kahraman’ın Gezi eylemleri sırasında bir şehir plancısı olarak mesleğinin gereği olarak dönemin hükümeti ile görüşmelere katılarak diyalog içinde olduğunu anımsatan Gökçen, Kahraman hakkında hiçbir somut fiil ve suç iddiası bile bulunmadığını hatırlattı.
Gökçen, Kahraman’ın içi bomboş bir iddianameyle siyasi hükümle cezaevinde tutulduğunu dile getirdi.
Kahraman’a jandarma aracı içerisinde yapılan muameleye tepki gösteren Gökçen, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a seslendi.
“GÖRÜNTÜLERDEN DE Mİ UTANMADINIZ?”
Yaşanan olayın video ve raporlarla kanıtlı olmasına rağmen soruşturma izni verilmediğini belirten Gökçen, Yılmaz Tunç’a o görüntülerden utanıp utanmadığını sordu.
Gökçen, Tayfun Kahraman’ın Sednaya hapishanesinde olmadığı için mi yapılan kötü muamelenin hoş görüldüğü sorusunu sorarken, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Atatürk Havalimanı saldırganı IŞİD’cilerin serbest bırakıldığını hatırlattı.
Gökçen, IŞİD’çileri serbest bırakanların kızı Vera’ya kavuşmayı bekleyen Tayfun Kahraman’a eziyet ettiğini belirtti.
GEZİ PARKI OLAYLARINDA NELER YAŞANMIŞTI?
İstanbul’daki Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı yeniden yapmak için başlayan inşaat çalışmalarını protesto etmek amacıyla Mayıs 2013’te başlayan eylemler daha sonra Türkiye’nin birçok noktasına yayılmıştı.
28 Mayıs 2013’te ilk eylemler, iş makinelerinin Gezi Parkı’na girdiği ve çalışmalara başladığı bilgisinin sosyal medya üzerinden yayılmasıyla başladı.
Ancak daha sonra parkta nöbet tutan çevre aktivistlerinin çadırlarının yakılması büyük tepki topladı ve olayların Türkiye çapına yayılmasına ve hükümet karşıtı bir kimlik kazanmasına neden oldu.
Eylemciler, Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’nı yaklaşık 2 hafta işgal etti. İşgal, güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle son buldu.
Üç haftaya yakın süren eylemlerde biri polis sekiz yaşamını yitirirken, 10 bine yakın insan da yaralandı. Onlarca kişi tutuklandı.