Elektrik faturalarında devrim gibi bir dönem başlıyor. Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte artık herkes faturaları bu şekilde ödemek zorunda kalacak… Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, elektrik tüketimi belirli bir seviyenin üzerinde olan aboneler, devlet desteğinden yararlanamayacak. Bu durum, birçok hanenin faturalarında ciddi artışlara neden olacak.
Hükümet, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin adil dağıtılması amacıyla bu düzenlemeyi yapıyor. Böylece, düşük tüketim yapan hanelerin daha az yük altında kalması hedefleniyor.
DAHA YÜKSEK FATURA ÖDENECEK
Yıllık 5.000 kilovatsaat üzeri elektrik tüketen mesken aboneleri, yeni düzenlemeden doğrudan etkilenerek daha yüksek faturalar ödeyecek. Bu durum, özellikle kış aylarında elektrik tüketiminin arttığı dönemlerde vatandaşları zorlayacak.
ŞUBAT AYINDA FATURAYA NE KADAR YANSIYACAK?
Örneğin, aylık 417 kilovatsaat elektrik tüketen bir hanenin şubat ayı faturası, yeni düzenlemeyle yaklaşık iki katına çıkabilir. Bu da, 1.000 TL olan bir faturanın 2.000 TL’ye yükselmesi anlamına geliyor.
ELEKTRİK FATURASINDA NASIL TASARRUF SAĞLANIR?
Hanelerde faturaları azaltmak için dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıralanıyor:
ELEKTRİK FATURASI NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
– Binalarda dış cephe yalıtımının yapılmasıyla enerjide yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanabilir.
– Yüksek enerji verimliliğine sahip cihazların mümkün olduğunca ihtiyaç amaçlı kullanılması tüketimi azaltır.
– Aydınlatma sisteminizi LED ampullerle yapmanız akkor ampullere göre daha verimli, doğal ve uzun ömürlü ışık sağlar.
– TV setleri, bilgisayarlar, oyun konsolları, mikrodalga fırınlar gibi cihazlar ‘bekleme’ modunda da enerji tüketirler. Kullanılmayan cihazların fişinin çekilmesi veya kapalı tutulması gerekir.
– Soğutma sisteminizin periyodik bakım ve kontrollerini yaptırınız. Evde bulunmadığınız zamanlarda sistemi kapalı durumda bırakınız.
– Isıtma sisteminizin periyodik bakım ve kontrollerini yaptırınız. Su basınç ayarının uygun basınç değerlerinde olmasına dikkat edin. Isıtma yaptığınız yerleri yüzde 50-55 nemlendirmeniz daha iyi ısıl konfor sağlar.
– Buzdolabı evinizde en çok enerji tüketen cihazlardan biridir. Buzdolaplarının mevsime göre çalışma sıcaklığının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Buzluk kısmında -18 santigrat derece (⁰C), dolap kısmında +4 ⁰C ideal çalışma sıcaklıklarıdır. Yaz aylarında 2-5 ⁰C, kış aylarında 5-8 ⁰C ideal çalışma sıcaklıklarıdır.
– Buzdolabınızın radyatör, fırın gibi ısı üreten yerlerden uzakta konumlandırılması gerekir. Buzdolabının kapı contalarının hava kaçırmadığından emin olunmalı, kontrol edilmelidir.
– Yemekleri pişirirken tencereye uygun ocak gözünü kullanınız.
– Çamaşır makinenizi tam dolu ve 40 derece yerine 30 derecede çalıştırmak enerji tüketiminizi önemli derecede azaltır.
– Bulaşık makinesi alırken düşük sıcaklıklı programı olan modelleri tercih ediniz. Tam dolu ve ekonomik programda çalıştırınız.
– Pencereler ve kapılar, evinizde 4’te 1 oranında ısı kaybına neden olmaktadır. Çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır. Ayrıca pencere ve kapılardaki sızdırmazlık, ısı kaybını azaltır ve yaklaşık yüzde 15 tasarruf sağlarsınız.
– Radyatör arkalarına ısı yalıtım levhalarını yerleştirerek önemli miktarda ısı kaybını önlemiş ve doğal gazda tasarruf sağlamış olursunuz.
– Radyatörlerde termostatik vana kullanarak odaların normal değerlerden daha fazla ısınmasını ve enerji kaybını önlemiş olursunuz ve yüzde 30’a varan tasarruf sağlarsınız.
– Kalorifer tesisatının dağıtım ve toplama borularına yalıtım yapılması doğal gaz tüketiminizi azaltır.
– Bazı petekleri kapatmak veya evden ayrılırken kombiyi kapatmak doğru bir yöntem değildir. Bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması daha verimli olur. Ortam sıcaklığı 21 derece olacak şekilde kombinizi ayarlarsanız yakıt tüketiminiz azalır.
– Kombinizin sıcak su kullanılan alanlardan (banyo ve mutfak) en fazla 6 metre mesafede olması, sıcak suyun çabuk ulaşmasını sağlar. Mesafe uzadıkça doğal gaz tüketimi artar.
– Banyo termostatının sabit sıcaklıkta tutulması, su tasarruflu duş başlıkları kullanılması su ve enerji tasarrufu sağlar.