AKP tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan torba kanun teklifinde; ordudan ihraçlar, rütbe bekleme süreleri ve atamalarla ilgili TSK’daki tüm kritik kararlar, Cumhurbaşkanı’na bağlanıyor. AYM’nin 2023’te iptal ettiği maddelerin de yer aldığı kanun teklifine CHP’den tepki geldi. CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, “Şanlı Türk ordusuna, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran bu orduya yapılabilecek en büyük hakaretlerden bir tanesidir bu” diyerek, “Yol yakınken bu yasayı geri çekin” çağrısı yaptı.
“Bazı kanunlarda değişiklikler yapılmasını” içeren kanun teklifi, AKP’li milletvekillerin imzasıyla dün TBMM’ye sunuldu. Teklifte, Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) dönen maddeler de yer aldı. Buna göre; çeşitli nedenlerle kuvvet komutanlıklarının rütbe karşılama oranlarında eksiklik veya fazlalık oluşması halinde, personel ihtiyacının karşılanabilmesi gerekçesiyle rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanun Hükmünde Kararname’den (KHK) aldığı yetkiyle TSK’nın komuta kademelerinde bekleme sürelerine müdahale ediyordu. AYM, bu yetkiyi “tek bir adamın insiyatifine verilemez” diyerek iptal etmişti. Meclis’e dün sunulan teklifle Erdoğan, bu yetkiyi kalıcı olarak elde edebilecek. Yani teklifle, TSK personelinin rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanlığı kararıyla değiştirilebilecek. Ayrıca teklifle, disiplinsizlikle ilişkilendirilen subayların TSK’dan çıkarılmasına dair Cumhurbaşkanı yetkisi, Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca 926 sayılı TSK Personel Yasası’na doğrudan hüküm olarak konulacak. Buna göre, TSK’dan ihraçlar da Cumhurbaşkanı’na bağlı olacak. Bir başka maddeye göre de Milli Savunma Üniversitesi’nin rektörü Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
AKP tarafından Meclis’e getirilen kanun teklifine tepki gösteren CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, “Geçtiğimiz yıl AYM’nin iptal ettiği bir kanunu bize yeniden dayatıyorlar” diyerek, şunları kaydetti:
“Bugün yine AK Parti bir torba yasa gönderdi Meclis’e. Geçtiğimiz yıl AYM’nin iptal ettiği bir kanunu bize yeniden dayatıyorlar. Teğmenlikle albaylıklar arasındaki herhangi bir askeri Cumhurbaşkanı kararıyla ordudan ihraç edebiliyorlar.
Geçtiğimiz yıl da biz bunlara eleştirimizi getirmiştik, Anayasa Mahkemesi de buna karşı çıkmıştı. Bir Cumhurbaşkanı’nın iki dudağı arasında olamaz bir teğmenle albay arasındaki şanlı Türk askerinin pozisyonu.
Bildiğiniz gibi daha kısa bir süre önce 5 teğmenimiz ordudan atıldı, ‘Biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleriyiz’ dedikleri için. Yine aynı şeyin olmayacağını kim garanti edebilir? Şanlı Türk ordusuna, Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran bu orduya yapılabilecek en büyük hakaretlerden bir tanesidir bu. Yol yakınken bu yasayı geri çekin.”