CHP yönetimine geçtikten sonra mali disiplin, şeffaflık ve teknoloji odaklı hizmet anlayışıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Ferdi Zeyrek’in liderliğinde sadece bütçe fazlası verilmekle kalınmadı; tarımdan sosyal hizmete pek çok alanda örnek projeler hayata geçirildi.
Türkiye’nin sanayi üslerinden Manisa’da yerel seçimlerin ardından CHP yönetimine geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi (MBB), kısa sürede mali disiplini sağlayarak bütçe fazlası verdi. Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, geçmiş dönemin borçlarını öderken yatırım yapmayı da sürdürdüklerini vurguladı.
3 Nisan 2024’te görevi devraldıklarını hatırlatan Başkan Ferdi Zeyrek, o tarihte belediyenin 2.4 milyar TL borcu olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“Her ay 100-150 milyon TL borç ödeyerek bu rakamı yıl sonunda 1.6 milyar TL’ye düşürdük. Buna rağmen yeni yatırımları hayata geçirdik, mevcut hizmetleri iyileştirdik. Hiçbir belediye varlığını satmadan yılı 985 milyon TL bütçe fazlasıyla kapattık. Sadece geçen ay ekipman yatırımlarına 658 milyon TL harcadık.”
Şeffaf İhale Sistemi ve Mali Disiplin Başarıyı Getirdi
Zeyrek, başarılarının temelinde sıkı mali disiplin ve şeffaflık olduğunu vurguladı:
“Tüm ihalelerimizi kamuya açık hale getirdik, canlı yayınlıyoruz. Harcamalarımızı aylık olarak belediyenin internet sitesinde yayımlıyoruz. Ayrıca basınla her ay ‘Serbest Mikrofon’ toplantılarında buluşarak doğrudan soru alıyorum.”
10 Yıl Denetlenmeyen İhaleler Geriye Dönük İnceleniyor
Göreve gelir gelmez Teftiş Kurulu’yla yapılan görüşmede, son 10 yılda hiçbir ihalenin denetlenmediğinin ortaya çıktığını söyleyen Zeyrek, şu çarpıcı bilgileri paylaştı:
“Geriye dönük denetimlerde usulsüz ödemeler, kötü inşaatlar, yapılmayan işler için ödenmiş paralar, Maliye onayı olmadan kullanılan dış krediler ve seçim döneminde aşırı mazot ile promosyon harcamaları tespit edildi. Ancak Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen dosyalardan halen işlem yapılmadı.”
Spiltech: Belediyeden Yazılım Şirketine
MBB bünyesinde kurulan Spiltech adlı yazılım şirketiyle birçok teknolojik çözüm hayata geçirildi. 32 yazılımcıyla kurulan şirketin geliştirdiği uygulamalarla özellikle yakıt savurganlığı önlendi:
“Bir araç 50 kilometre için 80 kilometrelik yakıt tüketmişse sürücüsünden açıklama istiyoruz. Bu sistemle sadece akaryakıtta önceki yıla göre 1.5 milyon litre tasarruf sağladık. Bu da 75 milyon TL’ye karşılık geliyor.”
Tarımda Yapay Zeka: Don Uyarısı ve Rekolte Tahmini
Tarım alanında da Spiltech’in geliştirdiği uygulamalarla çiftçilere büyük katkı sağlanıyor. Göktürk uydusundan veri alan yapay zekâ sistemi sayesinde don olayları ve rekolte tahminleri yüksek doğrulukla öngörülüyor:
“Son don olayını 6 gün önceden tahmin ettik ve çiftçileri uyardık. Dinleyenler ürünlerini korudu. Yaprak gelişimine göre rekolte tahmini yapıyoruz, bu sayede daha ürün çıkmadan pazarlama yapılabiliyor.”
Halk Mandıra: Üreticiye Yüksek Fiyat, Tüketiciye Uygun Gıda
Manisa’da dar gelirli vatandaşlara yönelik “Halk Mandıra” mağazaları da dikkat çekiyor. MBB, sütü üreticiden piyasanın %30 üzerinde fiyatla alırken, üretilen 15 farklı ürünü %25 daha ucuza satışa sunuyor:
“Mağazalar günde sadece 2 saat açık ve her kişi en fazla 3 çeşit ürün alabiliyor. Amaç istismarı önlemek ve gerçekten ihtiyaç duyanlara erişim sağlamak.”
Alzheimer Bileziği ile Kayıplar Önleniyor
Zeyrek, Soma’da 4 gün sonra ölü bulunan bir Alzheimer hastası sonrası geliştirdikleri teknolojiyi de duyurdu:
“Yazılımcılarımız 750 bin TL maliyetle Alzheimer bileziği geliştirdi. Bilezik sayesinde hastanın konumu ve hareketleri izlenebiliyor. Türkiye’de 65 yaş üstü her 100 kişiden 5’i, 85 yaş üstü her 4 kişiden 1’i Alzheimer hastası. Bu bileziği isteyen tüm belediyelere ücretsiz vermeye hazırız.”
MBB’nin ekonomik, teknolojik ve sosyal dönüşümünü “hesap verebilir yönetim” ilkesine dayandırdıklarını ifade eden Ferdi Zeyrek, “Bu anlayışla Manisa’da kısa sürede çok yol aldık. Halkımızın güveni ve desteğiyle bunu sürdüreceğiz” dedi.