• Hasan Nasrallah öldürüldü mü?
    28 Eylül 2024

    İsrail Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın hava saldırısından kurtulamayacağını açıklarken, İran medyası örgütün liderinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

    İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın ana karargahına Cuma günü düzenlediği hava saldırısının ardından örgütün lideri Hasan Nasrallah’ın sağlık durumu konusunda belirsizlik sürüyor.

    İsrail medyasında yer alan Nasrallah’ın öldürüldüğü ile ilgili haberlerin ardından The Times of Israel gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili, saldırının Hizbullah liderini hedef aldığını doğrularken, “Böyle bir saldırıdan onun canlı çıktığını hayal etmek çok zor,” ifadelerine yer verdi.

    İran’ın resmi haber ajansı Tasnim Hizbullah’ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Nasrallah ve örgütün Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin’in güvenli bir yerde olduklarını, saldırılardan zarar görmediklerini ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtti.

    İsrail, Hizbullah’ın askeri kapasitesini ve üst düzey Hizbullah komutanlarını ortadan kaldırmayı amaçladığını belirterek, Lübnan hedeflerine yönelik saldırılarını önemli ölçüde arttırdı.

    İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), perşembe günü düzenlediği hava saldırısında Hizbullah komutanlarından Muhammed Hüseyin Surur’un öldürüldüğünü duyurdu.

    Hizbullah, cumartesi günü İsrail’in Beyrut’un güney banliyölerinde iki Hizbullah liderini hedef alan saldırısında Rıdvan Gücü Komutanı İbrahim Akil ile eğitim birimi komutanı Ahmed Vehbi’nin öldürüldüğü açıklamıştı.

    İsrail ordusundan yapılan açıklamada, askeri toplantı alanını hedef alındığı saldırıda sadece birlik ve eğitim komutanlarının değil, eksen ve ikmal komutanlarının da öldürüldüğü belirtildi.

    Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre, geçtiğimiz bir hafta içerisinde İsrail saldırılarında yaklaşık 700 kişi yaşamını yitirdi.

    Uluslararası Göç Örgütü’ne göre ise Hizbullah’ın Gazze’deki savaşın başlamasından ve Hamas’ı desteklemek üzere İsrail’in kuzeyine roket atmaya başlamasından bu yana Lübnan’da 200.000’den fazla kişi yerinden edildi.

    Sağlık Bakanlığı bu süre zarfında ülke sınırları içerisinde toplam 1.540 kişinin hayatını kaybettiğini bildirirken, bu can kayıplarının neredeyse yarısı İsrail hava saldırılarının ülkenin bazı bölgelerini harap ettiği geçtiğimiz hafta içerisinde gerçekleşti.

    İsrail Genelkurmay Başkanı, Hizbullah’ın İsrail’e onlarca roket fırlatması üzerine Lübnan’da olası bir kara operasyonuna hazırlandıklarını açıkladı.

    Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) liderliğindeki acil geçici ateşkes çağrılarının ardından perşembe günü yaptığı saldırı ile ateşkes çağrılarına kulak asmadı.

    12 imzacısı bulunan ortak açıklamada, diplomatik çözümlere imkan tanıyacak 21 günlük geçici ateşkes talep edilerek, “Ne İsrail ne Lübnan halkının çıkarına olan geniş bölgesel çatışma riskinin kabul edilemez olduğu” ifadesine yer verildi.

    Netanyahu’nun ofisi İsrail ordusunun Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vurmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. Açıklamada, “Başbakan IDF’ye, kendisine sunulan planlara uygun olarak savaşa tüm gücüyle devam etmesi talimatını verdi” denildi.

    Üst düzey İsrailli yetkililer, Hizbullah’ın hava saldırılarının devam etmesi halinde Gazze’deki yıkımın Lübnan’da da yaşanabileceği tehdidinde bulundu.

    Hizbullah Gazze’de ateşkes istiyor

    Hizbullah, 7 Ekim’de Hamas militanlarının güneydeki saldırısının hemen ardından İsrail’in kuzeyine roket, insansız hava aracı ve füze yollamaya başladı. Hizbullah, İran’a yakınlığıyla biliniyor ve Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiğini belirtiyor.

    İsrail ise Hizbullah’ın füzelerine geniş çaplı ve yıkıcı hava saldırılarıyla yanıt verdi. Çatışmalar genel olarak İsrail’de onlarca, Lübnan’da ise 1.500’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Sınırın her iki tarafında on binlerce kişi tahliye edildi.

    Hizbullah, Gazze’de bir ateşkes olursa saldırıların duracağını taahhüt ediyor; ancak ABD, Katar ve Mısır tarafından yürütülen Gazze müzakereleri defalarca kez tıkandı.

    Hizbullah’a göre, Filistinliler için somut kazanımlar elde etmeden füze atışını durdurmak, İsrail baskısına boyun eğmek olarak görülecek ve bu da son dönemde hayatını kaybeden tüm komutanların, boşuna kaybedildiği anlamına gelecek.

    Türkçede “Allah’ın partisi” anlamına gelen Hizbullah, 1982’de İsrail’i Güney Lübnan’dan püskürtmek ve İsrail’i yıkmak gibi amaçlarla kuruldu.

    Grubun lokomotifi, Lübnan’daki Şii Müslüman toplumunun askeri partisi Emel Hareketi’ydi.

    İslam’ın Şii koluna bağlı Müslümanların katılımıyla, İran’da Ayetullah Humeyni’nin gerçekleştirdiği İslam Devrimi’nin bir benzerini Orta Doğu’da yaymak için taraftar toplamaya çalıştılar.

    Hizbullah, 1982’den önce Emel Hareketi çatısı altında, bu tarihten sonra 1990’a kadar kendi kimliğiyle Lübnan İç Savaşı’nın önemli bir tarafı oldu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ülkeden çekilmesi için bir dizi saldırıda bulundu.

    1983’te ABD Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıda 63 kişi öldü. Aynı yıl ülkedeki ABD kışlaları birden fazla defa hedef alındı ve 241 askerin hayatını kaybettiği belirtildi. 1990’da ABD, 2005’te de Suriye, Lübnan’dan çekilme kararı aldıklarını açıkladılar.

    2006’da Lübnan ile İsrail arasındaki savaş, birçok Arap ülkesi tarafından Hizbullah’ın dönüm noktası olarak görüldü. Aynı yıl kabul edilen ateşkes sonrası her iki taraf da zafer ilan etse de Arap ülkeleri arasında savaş, “Hizbullah’ın kesin zaferi” olarak görüldü.

    Hizbullah, 2011’de başlayan Suriye İç Savaşı’nda İran ve Rusya ile beraber Şam yönetiminin tarafı oldu. Ekim 2023’ten beri devam eden İsrail-Hamas savaşında, partinin kuruluş amacına bağlı kalınarak Hamas’tan yana saf tutuyorlar.

    İlgili Haberler

    ÇOK OKUNANLAR